onsdag 29 februari 2012

Glaskakel i köket...

...tycker jag är jättesnyggt, men det kan vara vissa problem med att skära i det!

Det vita glaskaklet färgas havsgrönt av själva glaset

Hösten 2010 stod vår kök färdigt efter en totalrenovering och här kan du läsa lite om den. Jag har fått en del frågor om vårt glaskakel som vi har under våra överskåp vid spishällen.

Vi tyckte att det var jätte svårt att hitta ett kakel som vi gillade. Vi var länge inne på vitt kakel, men vi tyckte att det var svårt att få en vit färg som stämde mot våra köksluckor, för vitt och vitt är svårt att få snyggt. Sen hittade jag glaskakel, kvadrater 10x10, som är målade med vitfärg på baksidan och som får ett blågrönt intryck av själva glaset.

Vi var lite oroliga hur det skulle fungera att skära kaklet och att göra runda hål för eldosorna. Butiken vi köpte dem i, en fackhandlare, lugnade oss att det var inga problem. Tyvärr så stämde inte det, utan problem var just vad vi fick... Det gick inte att skära dem med kakelskärare (dela på mitten funkade skapligt, men tunna flisor var omöjligt). Hålen skulle göras av en glasmästare, men det fungerade inte heller. Plattorna gick sönder och på de som det blev ett hål i så var de "flisiga", trasiga och felplacerade hål.

Det slutade med att plattorna lämnades in för att skäras med vattenjet och då blev resultatet toppen! Men innan dess så hade våra plattor varit på flera ställen och det hade gått åt ett antal plattor, utan att vi fick några hål i dem eller dem snyggt delade. Så om du ska använda dig av glaskakel och de ska göras doshål och skäras i smala bitar, se till att försäkra dig om att du hittar någon som kan göra det och att du får ett fast pris, skriftligt.

Då slipper du en massa strul!

Hålkanterna blev helt perfekta med vattenjet!


För att få ett snyggt avslut mot bänkskivan använde vi en kakellist i aluminium från Genesis. Man lägger silikon på undersidan mot bänkskivan för att täta där och sen skrivar man fast själva liste i väggen. Man ställer sedan kakelplattorna i listen och kaklar som vanligt. Skisserna nedan beskriver lite bättre det jag försöker förklara...


Bild lånad från Genesis
Lånad bild från Genesis

Vi hade lite svårt att få tag på listen, men hittade den tillslut hos en återförsäljare av Genesis. Och det är jag så nöjd med. Om din handlare inte har den hemma, så kan de beställa den från


Är jättenöjd med både kaklet och listen!
Listen gör det enkelt att torka både bänken och kaklet
Förutom att det blir snyggt och stilrent med listen istället för en silikonsträng, så är det också väldigt enkelt att göra rent när den finns där!

Om du vill använda dig av glaskakel och ha eluttag infällda i kaklet, låt dig inte avskräckas, men kolla upp innan så att du har säkerställt att du kan få hjälp med det.

4 kommentarer:

 1. Vad snyggt! Ja, det är inte alltid så lätt att hitta rätt färg men det där blev ju bra.
  Ha en toppen helg!
  Kram Kia

  SvaraRadera
 2. Väldigt snyggt, gillar verkligen den gröna färgen och Leila bakar skulle nog älska det ;)

  Kram F (bbqvillage)

  SvaraRadera
 3. Snyggt kakel och bra tips för jag håller precis på och hjälper min svägerska välja kakel till deras nya kök! Tack!

  Tack också för den fina kommentaren i min blogg. Det är onekligen fantastiskt med saker som bär minnen med sig, som mitt armband och din sypuff. Kram på dig!!

  SvaraRadera
 4. Vad fint det var! Vad heter kaklet och var har du inhandlat det? Försöker klicka på länken till att läsa mer om renoveringen, men den fungerar inte tyvärr.
  Vänliga hälsningar, Christina

  SvaraRadera

Vad kul att just du väljer att kommentera min blogg!

♥ Tack för besöket ♥