måndag 23 maj 2011

Gå på utomhusteater i sommar!


Anders Ahlbom Rosendahl & Malin BergI fredags så var det äntligen premiär för Fröken Julie i Örebro länsteaters regi. Den spelas just nu på en utomhus scen vid Karlslunds Herrgård i Örebro. Scenen är uppbyggd under bar himmel, mot en gammal tegelvägg som har varit en del av ett orangeri en gång i tiden. Den är oerhört fin i sin enkelhet och är vackert inramad av grönskan runt om.

Jag har varken läst eller sätt Fröken Julie tidigare och kände därmed inte till historien.  Pjäsen utspelar sig i slottsköket under midsommarafton. Handligen börjar med att Fröken Julie, som är herrskapsfröken, har dansat på dränglogen med Grevens betjänt, Jean. Jean är inte gift, men lever som ett gift, med kokerskan Kristin. Julie söker sedan upp honom i slottköket, där hon öppet flirtar med honom mitt framför Kristins ögon.


Inger Holmstrand GawellDet hela eskalerar och slutar med att Fröken Julie och Jean har en kärleknatt tillsammans. När Jean inser konsekvenserna av detta övertalar han Fröken Julie att de ska fly Schweiz för att starta ett nytt liv tillsammans. Det visar sig dock att Jean inte alls är beredd att ta det steget, utan att han är en ynkrygg som tänker lämna Fröken Julie i sticket.


Malin Berg och Anders Ahlbom Rosendahl
Malin Berg inte bara spelar Fröken Julie, utan hon är Fröken Julie. Hon går från att spela en högfärdig och överlägsen kvinna som strålar av lust och energi till att i slutet av föreställningen vara undergiven och bräcklig. Jag kan inte sluta att imponeras av hennes fantastiska skådespelarinsats.

Jean, Grevens betjänt, som spelas av Anders Ahlbom Rosendahl är en man som vill visa sig mera världsvan och storslagen än vad han egentilgen är. I slutet så inser man att han är en man utan ryggrad, som inte kan stå upp, för någon annan än sig själv. Rollen han gör är väl inövad, men det är Malin som är föreställningens stjärna.


Anders Ahlbom Rosendahl och Malin BergKokerskan Kristin, spelas av Inger Holmstrand Gawell, är en kvinna som är nöjd med livet på slottet och som trivs med sitt liv. Hon står med båda fötterna på jorden och ser inte så allvarligt på Jean och Fröken Julies flirt. Inger tolkar rollen med humor och värme och ger pjäsen en extra dimension.

Sheshti Johansson förstärker midsommarkänslan genom att accomponjera på sin fiol. Hon fångar skickligt upp stämmingarna med musiken och förstärker så väl de dramatiska scenerna som de mera stillsamma scenerna.

Till dessa tre skådespelare så är det en grupp lokala statister, som livar upp och binder ihop historien.


Anders Ahlbom Rosendahl och Malin BergEn underbar uppsättning med fantastiska rollinsatser, i en unik och vacker miljö!


Foton Urban Jörén

2 kommentarer:

 1. Ja, varför inte... Kanske skulle ta med mig maken på teater!

  Tack för tipset!!

  SvaraRadera
 2. Utomhusteater hör verkligen sommaren till. Underbara bilder med tegelväggen bakom! :)

  Jag önskar dig en fin fredag!
  Kram Sofia

  SvaraRadera

Vad kul att just du väljer att kommentera min blogg!

♥ Tack för besöket ♥