lördag 17 december 2011

Saffran...

...är kryddan i mitt liv!



En skål med saffransbiscotti är vardagslyx!



























Saffransskorpor är bland det godaste jag vet. Trots det, så är det inte alla de man köper så goda. Tidigare år så har jag gjort saffransskorpor av saffranslängder, men idag ville jag prova på att göra saffransbiscotti.

Skillnaden mellan skorpa och biscotti, verkar vara hårfin. Biscotti, som betyder kokt två gånger, på italienska, ska innehålla en mindre mängd fett än skorpor och dessutom alltid ägg. För mig har skorpor varit någonting som man gör på vetedeg, medans biscotti görs på en deg med bakpulver. Men det är helt min egna tolkning. Klart är i alla fall att man kan tolka kokt två gånger, till att man har bakat dem två gånger, först en ordinarie gång och sen en gång till så att de torkar.

Efter att ha googlat runt efter recept, så bestämde jag mig, som vanligt, att ta det bästa ur flera recept. Tänkte dela med mig av resultatet. Jag gjorde en sats med pistagemandel och sen gjorde min son en sats med vanlig mandel. Vi kom fram till att det var snyggast att inte skålla mandeln innan.

Saffransbiscotti ca 50 st


100 g smör

Smält smöret

0,75 g (1 ½ kuvert) saffran
1 tsk strösocker

Stöt saffran och strösocker i en mortel till ett fint pulver. Blanda med smöret och rör ut det noga.

Ett fint pulver ska det bli av saffranet!




















2 stora ägg

Blanda i äggen i smörblandningen

100 gr mandel, nötter eller pistagemandel

Dela mandlarna grovt, om du använder pistagemandel kan du låta dem vara hela.

Mer hackade än så här behöver de inte vara!



















1 1/2 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Blanda ihop de torra ingredienserna tillsammans med mandlarna/nötterna. Blanda sedan ihop allt med smörblandningen.

Dela degen i tre delar och forma till tre länder.

Sen är det skjuts in i ugnen!
















Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 20 minuter. Sänk värmen till  125 grader. Ta ur plåten och dela skorporna med en vass kniv i cm tjocka skivor. Sätt in dem i ugnen igen och låt dem torka i ca 15 minuter. Stäng av ugnen, men låt skorporna vara kvar på eftervärmen. Var noga med att de har svalnat helt innan du packar ner dem.

Bästa gåbortpresenten, en burk med hemgjorda saffransbiscotti!



















Ät och njut!

6 kommentarer:

  1. Åh ja saffransbiscotti är så gott. Jag tycker att hemmagjorda blir allra godast, så jag kan tänka mig att dina också blev det!

    SvaraRadera
  2. Oj, så gott det ser ut! Kanske jag ska prova?

    Julkram Eva-Mari

    SvaraRadera
  3. Himmel va gott, mums. Ja jag älskar också saffran.

    Tittar också in och önskar dig en fin julvecka, kram Maria ♥

    SvaraRadera
  4. Kikar in för att önskar dig en riktigt God Jul!
    Kramar
    Nelya

    SvaraRadera
  5. Ja, dina fina skorpor skulle passa utmärkt i min burk! :-)

    SvaraRadera

Vad kul att just du väljer att kommentera min blogg!

♥ Tack för besöket ♥