![]() |
En skål med saffransbiscotti är vardagslyx! |
Saffransskorpor är bland det godaste jag vet. Trots det, så är det inte alla de man köper så goda. Tidigare år så har jag gjort saffransskorpor av saffranslängder, men idag ville jag prova på att göra saffransbiscotti.
Skillnaden mellan skorpa och biscotti, verkar vara hårfin. Biscotti, som betyder kokt två gånger, på italienska, ska innehålla en mindre mängd fett än skorpor och dessutom alltid ägg. För mig har skorpor varit någonting som man gör på vetedeg, medans biscotti görs på en deg med bakpulver. Men det är helt min egna tolkning. Klart är i alla fall att man kan tolka kokt två gånger, till att man har bakat dem två gånger, först en ordinarie gång och sen en gång till så att de torkar.
Efter att ha googlat runt efter recept, så bestämde jag mig, som vanligt, att ta det bästa ur flera recept. Tänkte dela med mig av resultatet. Jag gjorde en sats med pistagemandel och sen gjorde min son en sats med vanlig mandel. Vi kom fram till att det var snyggast att inte skålla mandeln innan.
Saffransbiscotti ca 50 st
100 g smör
Smält smöret
0,75 g (1 ½ kuvert) saffran
1 tsk strösocker
Stöt saffran och strösocker i en mortel till ett fint pulver. Blanda med smöret och rör ut det noga.
![]() |
Ett fint pulver ska det bli av saffranet! |
2 stora ägg
Blanda i äggen i smörblandningen
100 gr mandel, nötter eller pistagemandel
Dela mandlarna grovt, om du använder pistagemandel kan du låta dem vara hela.
![]() |
Mer hackade än så här behöver de inte vara! |
1 1/2 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
Blanda ihop de torra ingredienserna tillsammans med mandlarna/nötterna. Blanda sedan ihop allt med smörblandningen.
Dela degen i tre delar och forma till tre länder.
![]() |
Sen är det skjuts in i ugnen! |
Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 20 minuter. Sänk värmen till 125 grader. Ta ur plåten och dela skorporna med en vass kniv i cm tjocka skivor. Sätt in dem i ugnen igen och låt dem torka i ca 15 minuter. Stäng av ugnen, men låt skorporna vara kvar på eftervärmen. Var noga med att de har svalnat helt innan du packar ner dem.
![]() |
Bästa gåbortpresenten, en burk med hemgjorda saffransbiscotti! |
Ät och njut!
Åh ja saffransbiscotti är så gott. Jag tycker att hemmagjorda blir allra godast, så jag kan tänka mig att dina också blev det!
SvaraRaderaOj, så gott det ser ut! Kanske jag ska prova?
SvaraRaderaJulkram Eva-Mari
Himmel va gott, mums. Ja jag älskar också saffran.
SvaraRaderaTittar också in och önskar dig en fin julvecka, kram Maria ♥
Vad gott älskar saffran
SvaraRaderaKikar in för att önskar dig en riktigt God Jul!
SvaraRaderaKramar
Nelya
Ja, dina fina skorpor skulle passa utmärkt i min burk! :-)
SvaraRadera