![]() |
Transparente Blanche, är först gröngula för att sedan bli transparenta |
Insåg idag att det var hög tid att ta hand om våra äpplen, Transparente Blanche. När de är helt mogna så blir de nästan genomskinliga, därav namnet. Jag tycker inte att de är särskilt goda att äta eftersom konsistens är mjölig och att de är väldigt söta. Däremot så är Transparente Blanche de absolut bästa äpplena att göra äppelmos av tycker jag!
Jag använder mig inte av något recept när jag gör äppelmos, utan det går på känn och så smakar jag av förstås! Här kommer i alla fall någon slags beskrivning...
![]() |
Äppelmos i honungsburkar kan ibland skapa förvirring! |
Ljust fint äppelmos
4 kg Transparente Blanche
Strösocker efter smak
1-2 msk vaniljsocker
Skala och klyfta äpplena i fina bitar. Tänk på att de blir bruna ganska snabbt. Ett tips är att skal och klyfta några få äpplen först och låta dem koka upp direkt tillsammans med en deciliter socker, sen skalar man och klyftar resten av äpplena vart efter och rör i moset. Då får du ett ljust och fint mos!
Låt äpplena koka tills de blir mjuka och smaka av med strösocker och låter det smälta ihop med moset. Mixa moset alldeles slätt med en stavmixer. Smaka till sist av med vaniljsockret.
Häll upp i glasburkar som du har steriliserat i 120 grader i ugnen.
Nu har du det godaste äppelmoset!
Min mormor gjorde alltid hemmagjord äppelmos förr, tycker den hemma gjorda blir godare än köpt. Men är för lat själv för att göra de :)
SvaraRaderaMums vad gott det ser ut!
SvaraRaderaVi har planterat Transparente Blanche i år och hoppas att få några äpple nästa år.
Har du många äpplen i år?
Kram
Nelya
Ser så gott ut i de fina burkarna! Liknar honung som du skriver:) Min mormor gjorde alltid äppelmos och det var det godaste man smakat med mjölk bla. Har inte testat själv.
SvaraRaderaHa det fint!
Kram Helena
Det ser verkligen gott ut! är det verkligen redan äppletider!
SvaraRaderaMå så gott
kram Malin