måndag 16 september 2013

Tomater i mängder!


Vårt växthus är just nu fyllt av tomater, stora, små, röda & gula. Det mognar i en takt som gör att vi inte riktigt hinner med att äta upp dem som de är. Vi har varit generösa mot grannarna, men det är ju alltid kul om man kan använda det man odlar "fullt ut".

Jag är vansinnigt förtjust i tomatsoppa, men brukar använda mig av burktomater. Igår var det dags att prova på att använda färska. Det blev den godaste tomatsoppa jag ätit på länge! Det bästa med den är att den kan varieras i det oändliga, med olika kryddor och örter.

Färsk tomatsoppa 6 protioner

ca 600 gr mogna, färska tomater
1-2 paprikor, jag tog röda
1 rödlök
vitlök, smaka av när du mixar så den inte tar över smakmässigt.
olivolja
färsk eller torkad chili
flingsalt
lite fond eller buljong
färska örter, den här gång blev det koriander, men basilika, persilja, timjan, rosmarin är också himla gott.
 1. Sätt ugnen på 190 grader (varmluft)
 2. Dela tomterna i halvor, kärna ur paprikan och dela även den. 
 3. Lägg dem tillsammans med skalad rödlök och vitlök på en plåt. 
 4. Ringla eller "spraya" olivolja ovanpå dem, strö lite flingsalt och sätt in dem i ugnen. 
 5. Titta till grönsaker efter 15-20 minuter. Paprikan är tunn och får lätt färg, så den tog jag ut efter ungefär den tiden, likaså löken, för att de inte skulle brännas vid. 
 6. Låt tomaternas stå inne längre. Dess sötman kommer fram ju längre de rostas och  blir bara godare & godare ju längre de ligger inne. Det kan hända att du behöver sänka värmen lite så att de inte bränns vid. Jag tog ut min plåt efter närmare en timme och hade värmen på 150 grader på slutet.
 7. Häll upp grönsakerna i en kastrull och mixa ihop dem samtidigt som du späder med vatten. Var lite försiktig med vitlöken, då den lätt tar över smakmässigt. 
 8. När soppan fått den konsistens du önskar, smakar du av med lite fond/buljong, kryddor & salt. 
 9. Lät soppan koka upp, så att alla smakerna "gifter sig" med varandra.

På med olivolja & flingsalt

Ser inte jättegott ut, men smakar fantastiskt!Det är gott att servera creme fraich eller riven ost i soppan.


Lite kryddgrönt piffar allt upp!Ät & njut!

2 kommentarer:

 1. Hej igen, vad kul att du är tillbaka ;) Ja jag fick ändra om domännamnet på min blogg så att "vissa" inte skulle se den ;) I somras hade jag också en blogg paus på 6 veckor tror jag i samband med semestern, det behövs ibland - bloggandet tar ju trots allt en hel del tid. Din tomatsoppa fick mig att tänka på Gulaschsoppa som min man brukar nämna att han vill ha så det ska nog jag testa med våra tomter ;)

  Kram Ullis

  SvaraRadera
 2. Hej igen, vad kul att du är tillbaka ;) Ja jag fick ändra om domännamnet på min blogg så att "vissa" inte skulle se den ;) I somras hade jag också en blogg paus på 6 veckor tror jag i samband med semestern, det behövs ibland - bloggandet tar ju trots allt en hel del tid. Din tomatsoppa fick mig att tänka på Gulaschsoppa som min man brukar nämna att han vill ha så det ska nog jag testa med våra tomter ;)

  Kram Ullis

  SvaraRadera

Vad kul att just du väljer att kommentera min blogg!

♥ Tack för besöket ♥