söndag 10 juni 2012

Så får du perfekta potatisklyftor!

Att göra perfekta potatisklyftor, pommes och rotsaker är inte det enklaste i en vanlig ugn. I julas fick vi en sådan där onödig kökspryl igen! Den här gången var det en slags fritös, Actifry, från Tefal, som endast kräver en matsked olja vid tillagning. Det är egentligen ingen fritös, utan mer som en kompakt varmluftsugn, med en roterande arm som gör att innehållet blir jämnt gräddat. Den vi fick är Family varianten, som kan tillaga 1,5 kg potatis åt gången. Det går inte fort, utan när den är full tar det ca 40-45 minuter, beroende på om hur stora bitarna är.

Tyvärr är den stor & otymplig att förvara...
Om man vill få perfekta hemgjorda pommes eller potatisklyftor, ska man se till att de har en torr yta innan man lägger dom i Actifry, för då blir de krispigare. Sen ser jag till att de vänds ordentligt i oljan (1 msk räcker!), så att de har olja på alla sidorna. Sen är det bara att sätta igång den och ställa in timern på den!


Jag torkar potatisen torr med en kökshandduk. Det är både gott & enkelt
att låta skalet vara kvar!Det är gott att låta några rosmarinkvistar vara med i tillagningen
Fördelarna med Actifry Family är att man slipper röra om hela tiden, vilket gör att potatisen blir jämnt grädda och får en krispig yta, utan att bli indränkt i olja. Dessutom så behöver den ingen tillsyn under tillagningen, utan man får tid att göra annat.Hemgjord pommes är grabbarnas favorit


Nackdelen med den är att den tar stor plats, och det innebär lätt att den hamnar längst in i ett skåp och samlar damm. Nu i sommar har vi valt att ha den stå ute på uteplatsen brevid grillen och den används redan flitigt!

Jag ger denna onödiga kökspryl MMMM av 5 möjliga. Det som drar ner betyget är just att den är onödig... Det går ju bra att laga potatis och rotsaker i en vanlig varmluftsugn också, även om resultatet i Actifry är några strån vassare!

3 kommentarer:

 1. Åhhh de var verkligen perfekta klyftor : ) kram Sofia

  SvaraRadera
 2. Den fungerar ju perfekt även om den är stor och tar plats. Perfekt när ni är många! Du kanske kan hyra ut den;)

  Så fint du skriver om din älskade mamma. Det är tungt att mista sin mor även om jag hade förmånen att få ha henne kvar, helt frisk, tills hon fyllde 86. Men det måste göra ofattbart ont när hon var så ung och hade så många år kvar...

  Sköt om dej och ha det gott.
  Kram Eva-Mari

  SvaraRadera
 3. Ja, det finns mycket onödigt där ute som man inte behöver men vill ha ändå! : )

  Ha en toppen vecka!
  Kram Kia

  SvaraRadera

Vad kul att just du väljer att kommentera min blogg!

♥ Tack för besöket ♥